1.4.1  Organisasjonens planer og retningslinjer for etiske arbeidsforhold

BREEAM Infrastructure for prosjekter - Utgave 6, 2024

1.4.1  Organisasjonens planer og retningslinjer for etiske arbeidsforhold

  • Poeng totalt: 12
  • Tidligfase: 4
  • Designfase: 4
  • Anleggsfase: 4
  • Fast kriterium: Ja
  • Revisjonskriterier
  • Veiledning
  • Dokumentasjon

1.4.1.1   Alle organisasjonene i prosjektgruppen (tiltakshaver, prosjekteringsgruppe og hovedentreprenør) har egne retningslinjer og planer for etiske arbeidsforhold i bedriften.

1.4.1.2  Planene og retningslinjene

  1. er offentlig tilgjengelige
  2. er godkjent av direktørene (eller tilsvarende) i bedriften
  3. dekker alle medarbeiderne som jobber fast og midlertidig for bedriften og, når det gjelder tiltakshaveren og hovedentreprenøren, alle som jobber på anleggene i prosjektet
  4. har pekt ut en navngitt person med spesifikt ansvar for etiske arbeidsforhold
  5. inneholder spesifikke forpliktelser til å gjøre arbeidsforholdene bedre for hvert år

1.4.1.3   Fremdriften i oppfyllelsen av forpliktelsene til å forbedre arbeidsforholdene rapporteres og offentliggjøres regelmessig.

Som et minstekrav må følgende punkter hentet fra basisretningslinjene fra Ethical Trading Initiative (ETI) gjenspeiles i planer, retningslinjer eller rutiner for arbeidsforhold:

  1. Ansettelsen er frivillig og involverer ikke tvangsarbeid
  2. Overholdelse av organisasjonsfrihet og rett til kollektive forhandlinger
  3. Trygge og hygieniske arbeidsforhold
  4. Forbud mot barnearbeid
  5. Tilstrekkelig lønn til å leve av
  6. Rimelig arbeidstid
  7. Forbud mot diskriminering
  8. Fast ansettelse
  9. Forbud mot brutal og umenneskelig behandling

I tillegg stilles disse kravene, som ikke inngår i basisretningslinjene fra ETI, til planene og retningslinjene for etiske arbeidsforhold:

  1. Forbud mot bestikkelser og korrupsjon
  2. Læring og utvikling skal fremmes og støttes
  3. Fleksible arbeidsforhold som bidrar til god og praktisk balanse mellom jobb, familieliv og fritid

Basisretningslinjene fra ETI bygger på konvensjonene til Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) og er internasjonalt anerkjent som retningslinjer for gode arbeidsforhold. Du finner mer informasjon om basisretningslinjene fra ETI på www.ethicaltrade.org/eti-base-code.

Disse planene og retningslinjene må definere hvordan organisasjonen tolker hvert av punktene ovenfor, og hvordan punktene overvåkes og håndheves i hvert av landene og områdene organisasjonen har virksomhet.

Den navngitte ansvarlige er en person i organisasjonen med tilstrekkelig fullmakter til å kunne sette i verk tiltak for å overvåke arbeidsforholdene og korrigere avvik. Personen må navngis, og personens spesifikke ansvarsområder skal defineres i planene og retningslinjene.

Dokumentasjonen finnes i retningslinjer, rapporter og handlingsplaner i bedriften. Andre eksempler på dokumentasjon er ETI-rapporter for implementeringsprinsipper eller egenvurderinger basert på Ethical Labour Sourcing Standard (ELS). Dokumentasjonen må vise at organisasjonens planer og retningslinjer dekker alle punktene i veiledningen (som et minstekrav).