Robusthet
Robusthet
Evnen til komponenter, nettverk og systemer til å kunne forutse, stå imot, tilpasse seg eller raskt gjenopprette driften etter forstyrrende hendelser.
Robusthet omfatter ulike kategorier, for eksempel følgende:
- Motstandskraft: Prosjektet utvikles slik at det tåler forventet påvirkning. Eksempler er barrierer som beskytter prosjektet mot vann, og vegger som er sterke nok til å tåle flomvann.
- Pålitelighet: Prosjektet har komponentene eller systemene som kreves for å fungere under ulike definerte betingelser i en viss tidsperiode. Dette kan for eksempel innebære at viktige komponenter heves over flomnivå, eller at man følger spesifikasjoner for å håndtere identifiserte risikoer (for eksempel innbruddsalarm eller overflatebehandling for å forebygge graffiti). Denne kategorien omfatter også ikke-tekniske elementer. Eksempler er flomvarslingsrutiner, opplæring og veiledning i beste praksis for å sikre at medarbeidernes respons bidrar til at tjenesten fortsatt kan holdes i drift på en forsvarlig måte.
- Redundans: Systemet har reserveinstallasjoner eller -kapasitet som ved forstyrrelser sikrer at driften kan flyttes eller omdirigeres til andre deler av systemet, slik at man unngår avbrudd i tjenesten. Robustheten i nettverk reduseres når de nærmer seg eller har nådd full kapasitetsutnyttelse. I enkelte sektorer eller organisasjoner har man imidlertid kommet frem til at det ikke alltid er mulig å ha betydelig reservekapasitet i nettverket.
- Gjenoppretting: Dette omfatter forberedelser for å sørge for rask og effektiv respons og gjenoppretting etter forstyrrende hendelser. Gjenoppretting omfatter også prosesser for å håndtere hendelser som inntreffer, for å sikre at prosjektet fortsatt fungerer.
I forbindelse med flomfare har «motstandskraft» og «robusthet» ofte følgende betydning:
- Motstandskraft: Tiltak forhindrer at vann kommer i kontakt med prosjektet.
- Robusthet: Prosjektet er utviklet for å tåle kontakt med vann.
Temaer knyttet til robusthet
I tabellen nedenfor defineres omfanget til de tre temaene knyttet til robusthet forbundet med dette emnet.
Kategori | Veiledning i omfang |
---|---|
Naturfare | Alle typer fare for naturulykker som kan skade eller true prosjektet eller viktige funksjoner i den (se definisjonen av naturfare) |
Klimaendringer | Hendelser som er knyttet til klimaendringer og kan skade eller true prosjektet eller viktige funksjoner i den (for eksempel flom, avrenning av overflatevann, temperatursvingninger, ustabilt vær, begrenset tilgang til vann, endringer i grunnforholdene) |
Sikkerhet | Overlagte trusler som kan skade eller true prosjektet eller viktige funksjoner i den (for eksempel fysiske trusler, nettsikkerhet, medarbeidere) |