Prosjektressursstrategi (7.1.1)
En ressursstrategi for prosjektet er viktig for å gjøre det mulig å oppfylle de resultatorienterte kriteriene i BREEAM Infrastructure. Materialdelen i en slik strategi forventes å være basert på en livssyklusanalyse og vugge-til-vugge-prinsippet, men trenger ikke å være produsert på den måten. Det forventes at denne delen dekker, men ikke er begrenset til:
- de viktigste materialene og komponentene som skal brukes i prosjektet (etter volum, verdi og/eller tilbøyelighet til å gå til spille)
- fjernpåvirkningene ved å hente ut disse materialene fra kloden og deretter bearbeide dem for bruk eller til komponenter
- muligheter for å forbedre ressurseffektiviteten i prosjektet
- innkjøp av energi for drift av anlegget, hvis dette er relevant
- bruken og administrasjonen av andre ressurser
- bærekraftshensyn ved slutten av levetiden – for eksempel å prosjektere for gjenbruk og resirkulering
Eksempler på fjernpåvirkninger kan være påvirkning fra utvinning av bulkmaterialer eller malm. Eksempler på ressurser som brukes i driften av de ferdige arbeidene, kan omfatte prosesskjemikalier i vann- og avløpsrenseanlegg, salt og andre kjemikalier til avvising av veier og rullebaner samt drivstoff til kraftverk.
EUs veikart for ressurseffektivitet er en del av EUs flaggskip om ressurseffektivitet under Europa 2020-strategien. Europa 2020-strategien er EUs vekststrategi for det inneværende tiåret og tar sikte på å bygge opp en smart, bærekraftig og inkluderende økonomi med høy sysselsetting, produktivitet og sosial samhørighet. Veikartet kan være nyttig ved utarbeidelse av materialdelene i en ressursstrategi – se ec.europa.eu/environment/resource_efficiency/index_en.htm.
En slik strategi er bare nyttig hvis den er aktivt innarbeidet i prosjekteringen og anleggsarbeidene. Under 7.1.6 skal det derfor dokumenteres at strategien er innarbeidet i designfasen, og under 7.1.2 skal det dokumenteres at kravene i strategien er videreført i kontraktsdokumentene for å implementeres i anleggsfasen.