Retningslinjer og mål for ressurseffektivitet i driftsfasen (7.1.3, 7.1.4, 7.1.5)

BREEAM Infrastructure for prosjekter - Utgave 6, 2024

Retningslinjer og mål for ressurseffektivitet i driftsfasen (7.1.3, 7.1.4, 7.1.5)

Dette kriteriet fokuserer på å integrere material-, avfalls- og vannspesifikke mål gjennom hele prosjektsyklusen for å vise at god praksis er fulgt fra en så tidlig fase som mulig.

Alle organisasjoner som er direkte engasjert i prosjektet, skal ha miljøretningslinjer på bedriftsnivå med generelle forpliktelser til å håndtere miljøpåvirkninger fra drift og aktiviteter. For dette kravet anses miljøretningslinjer imidlertid ikke som tilstrekkelige i seg selv. For å oppnå poeng bør organisasjoner kunne dokumentere at de har innført spesifikke retningslinjer som deretter er omsatt i spesifikke tiltak og mål i prosjektet.

Tiltakshaverne må vurdere viktige problemstillinger, som innføring av bedriftsmål for avfall samt forbruk av materialer og vann i virksomheten. Tiltakshaverne må også sørge for at disse følges opp av prosjektgruppen ved innkjøp (prosjekterende og entreprenører som foretar innkjøp, anbud og kontraktsdokumentasjon) og kommunikasjon med forsyningskjeden.

For prosjekterende innebærer dette å vise at de samarbeider aktivt med tiltakshavere og entreprenører for å finne muligheter og utarbeide løsninger som reduserer avfall og bruker materialer, energi og vann mer effektivt, både ved drift av det ferdigstilte prosjektet og i anleggsprosessen.

På samme måte må entreprenører vise at bedriftens retningslinjer blir fulgt innenfor prosjektet, inkludert å stille krav til og kommunisere med sine underleverandører og leverandører. Det forventes at entreprenører i likhet med tiltakshavere har prosedyrer for måling, overvåkning og rapportering for å registrere resultatene de oppnår.

For alle organisasjoner er rapportering på bedriftsnivå også et viktig aspekt for å vise at forbedringer som er et resultat av retningslinjer og forpliktelser, blir målt og overvåket. For prosjekterende betyr dette å måle den potensielle forbedringen på prosjektnivå og rapportere dette på bedriftsnivå for å vise hvor proaktivt de vurderer problemstillinger i arbeidet sitt.

Det fokuseres stadig sterkere på de generelle påvirkningene på ressurser og behovet for å gå over til en mer sirkulær økonomi der avfall prosjekteres vekk (Design out Waste) og det legges større vekt på livsløpsverdien til produktet eller anlegget. Organisasjoner i anleggsbransjen engasjerer seg stadig sterkere for en mer ressurseffektiv bransje.